REKOMENDUOJAMA CUKRAUS PAROS NORMA (GDA)
ES reglamentu Nr. 1169/2011 rekomenduojama maksimali cukrų paros norma suaugusiam žmogui yra 90 gramų. Tai maždaug 22 arbatiniai šaukšteliai. Atrodytų, per dieną tiek kartų panardinti šaukštelį į cukrinę praktiškai neįmanoma.
CUKRAUS GALIME PERDOZUOTI NET NEĮKIŠDAMI ŠAUKŠTELIO Į CUKRINĘ
Perskaitykite etiketes – nėra dešros be cukraus, kečiupas, duona, sausi pusryčiai, koldūnai, majonezas, rūkyta lašiša ir net gi silkė su cukrum. Maisto pramonė skandina pruduktus cukruje, nes jie parsiduoda geriau.
REKOMENDUOJAMOS NEVIRŠYTI CUKRŲ PAROS DOZĖS SKIRIASI
ES maksimalią rekomenduojamą paros normą iškėlė iki 90g. Pasaulio Sveikatos Organizacija (Jungtinių Tautų padalinys) siūlo suvartoti ne daugiau 50g, o Amerikos širdies asociacijos medikai ir mokslininkai rekomenduoja vyrams neviršyti 37,5g, o moterims – 25,2g.
Normos paskaičiuotos įskaitant visas cukraus atmainas (rudas cukrus, maltodekstrinas, gliuokozė, fruktozė, laktozė, sacharozė, invertuotas cukrus ir t.t.).
Normos paskaičiuotos įskaitant visas cukraus atmainas (rudas cukrus, maltodekstrinas, gliuokozė, fruktozė, laktozė, sacharozė, invertuotas cukrus ir t.t.).
LIGAS SUKELIA NE CUKRAUS VARTOJIMAS, O CUKRAUS PERVARTOJIMAS
Tyrimais įrodyti šie pagrindiniai sveikatos sutrikimai, kuriuos sukelia nuolatinis cukraus perdozavimas: nutukimas, metaboliniai susirgimai, širdies ir kraujagyslių ligos, II tipo diabetas.
Tyrimais įrodyti šie pagrindiniai sveikatos sutrikimai, kuriuos sukelia nuolatinis cukraus perdozavimas: nutukimas, metaboliniai susirgimai, širdies ir kraujagyslių ligos, II tipo diabetas.
JAV profesorius RobertLusting (Amerikos širdies asociacijos tarybos narys ir Kalifornijos universiteto Medicinos katedros vedantysis mokslininkas, jo veiklos sritis vaikų nutukimas ir hormoniniai sutrikimai) įrodė, kad kai žmogus pasisotina, riebalų ląstelės išskiria hormoną leptiną, kuris numalšina apetitą. Vartojant per daug cukraus yra trikdoma leptino veikla ir išsivysto organizmo atsparumas šiam hormonui. Smegenų ląstelės nebesupranta joms siunčiamo signalo apie sotumą ir siekia papildyti energijos atsargas. Žmogus trokšta riebaus ir saldaus maisto, nes tai greičiausias būdas gauti energijos. Siekdamos sunaudoti minimalų energijos kiekį ir smegenys slopina norą judėti.
CUKRUS GAMINA RIEBALUS, KURIE KAUPIASI LIEMENS SRITYJE
Pervartodami cukraus apkrauname kepenis. Cukrų kepenys perdirba į riebalus, kurie patenka į kraują. Kad būtų palaikoma pusiausvyrą, kasa ima gaminti daugiau insulino. Galiausiai organizmas išsivysto atsparumą insulinui, dar kitaip vadinamą metaboliniu sindromu, kuriam pirmiausiai būdingas nutukimas ypač liemens srityje.(prof.RobertLusting).
NACIONALINĖS SVEIKATOS TARYBOS 2011 METAIS ATLIKTO TYRIMAS PARODĖ, KAD LIETUVIAI, YPATINGAI VAIKAI, VARTOJA PER DAUG CUKRAUS
Anot Lietuvos širdies asociacijos negydomas metabolinis sindromas padidina širdies ligų riziką ir 10 kartų padidina riziką susirgti i II tipo cukriniu diabetu. Pasak Lietuvos Nacionalinės sveikatos tarybos: Sergamumas cukriniu diabetu kasmet įgauna vis didesnę „epidemijos“ grėsmę. Per dešimtmetį susirgimų cukriniu diabetu skaičius tarp vaikų (0–17 metų) padidėjo daugiau nei 60 proc.
MOKAME, KAD LIESĖTUME, O IŠ TIESŲ TUNKAME
Maisto pramonėje galioja dėsnis: daugiau cukraus, didesni pardavimai. Absoliuti dauguma vartotojų renkasi saldesnius produktus, nes net neįtaria kokie cukraus kiekiai juose yra. Taip susidaro situacija, kad mes, patikėję reklaminiais pranešimais ir pirkdami sveikus produktus, tokius kaip liesinantis jogurtas ar dietiniai sausi pusryčiai, iš tiesų save tukiname.
Maisto pramonėje galioja dėsnis: daugiau cukraus, didesni pardavimai. Absoliuti dauguma vartotojų renkasi saldesnius produktus, nes net neįtaria kokie cukraus kiekiai juose yra. Taip susidaro situacija, kad mes, patikėję reklaminiais pranešimais ir pirkdami sveikus produktus, tokius kaip liesinantis jogurtas ar dietiniai sausi pusryčiai, iš tiesų save tukiname.