Druska
Nedidelis druskos kiekis yra būtinas mūsų organizmo skysčių ir rūgščių-šarmų balansui palaikyti. Pagrindinės druskos sudedamosios dalys yra natrio ir chloro jonai. Natris kartu su kaliu turi labai didelės reikšmės medžiagų pernešimui į ląstelę ir iš jos. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis fiziologinis natrio poreikis yra 230-460 mg per dieną.
Deja, mūsų organizmams reikalingas druskos kiekis yra labai stipriai viršijamas, nes maisto pramonėje druska dėl skoninių ir antiseptinių savybių naudojama praktiškai visuose maisto produktuose pradedant mėsa ir baigiant desertais. Per didelis natrio kiekis sutrikdo organizmo skysčių pusiausvyrą, padidėja kraujo plazmos tūris, o tai sąlygoja kraujo spaudimo padidėjimą. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad padidėjus kraujo tūriui, padidėja ir kraujo spaudimas, nes širdis turi išstumti daugiau kraujo tuo pačiu metu. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis per didelis suvartojamos druskos kiekis gali būti pirminės arterinės hipertenzijos priežastis. Šia liga serga 80-90 proc. žmonių.
Remiantis Europos kardiologų draugijos suaugusiųjų kraujospūdžio lygmens klasifikacija, hipertenzija diagnozuojama, kai arterinis kraujo spaudimas yra 140-159/90-99 (sistolinis/diastolinis). Arterinė hipertenzija yra susijusi su širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, kairiojo širdies skilvelio hipertrofija bei šlapimo išskyrimo sistemos
ligomis, taip pat tokiais kraujotakos sutrikimais kaip galvos smegenų insultas. Be to, yra paskelbta mokslinių tyrimų, kuriais nustatyta teigiama koreliacija tarp suvartojamo natrio kiekio ir kairiojo širdies skilvelio hipertrofijos net ir tuomet, jei žmogui nenustatyta hipertenzija. Per didelis kiekis su maistu gaunamo natrio taip pat glaudžiai susijęs su skrandžio vėžiu, inkstų akmenlige, osteoporoze, astma ir nutukimu.
Ypač dideliam druskos suvartojimui yra jautrūs vaikai, nes jie itin greitai pripranta prie sūraus skonio, todėl vis didina suvartojamos druskos kiekį, o tai turi įtakos padidėjusio kraujospūdžio išsivystymui tiek vaikystėje, tiek suaugus.
- Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos per parą (tai yra šiek tiek mažiau nei vienas arbatinis šaukštelis druskos), siekiant išvengti širdies ir kraujagyslių sistemos ligų. Į šį druskos kiekį įskaičiuojama tiek papildomai pagardinti jau pagamintus patiekalus naudojama druska, tiek druska, kuri naudojama maisto produktų gamybos metu.
- Amerikos širdies asociacija – druskos rekomenduoja suvartoti ne daugiau nei 1,5g/per parą.
- Maisto standartų agentūra rekomenduoja nesirinkti produktų, kurių sudėtyje druskos yra daugiau nei 1,5g/100g.
Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis 2009 metais kas antras gyventojas Lietuvoje mirė nuo kraujotakos sistemos ligų. 2010 m. pagrindinė vyrų ir moterų mirties priežastis taip pat buvo kraujo apytakos ligos (47 proc. vyrų ir 65,5 proc. moterų mirties priežastis). 2010 m. užregistruoti 356,2 su kraujotakos sistema susiję
susirgimai tūkstančiui gyventojų ambulatorinę pagalbą teikiančiose sveikatos priežiūros įstaigose.
Paruošta pagal Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto pranešimus, www.heart.org, www.who.int, ec.europa.eu, food.gov.uk