MAISTINIAI RIEBALAI: PASIRINKITE TINKAMUS!
Maistiniai riebalai būna gyvulinės (sviestas, taukai) ir augalinės (aliejai) kilmės.
Naudodami šią interaktyvią lentelę galite nesunkia pasirinkti riebalus tinkamus gruzdinimui, kepimui, arba salotoms.
Išmanųjį įrenginį nedideliu ekranu laikykite horizontaliai.
Pav. | Sočiųjų riebalų rūgščių (%) | Pradeda rūkti nuo(°C) | Santykis: omega-3/ omega-6 | Vartoti: |
---|---|---|---|---|
Rapsų aliejus (Rafinuotas) | 6% | 204°C | 1/2 | Kepimui |
Kanapių sėklų aliejus (Nerafinuotas) | 9% | 165°C | 1/3 | Salotoms |
Taukai | 44% | 190°C | 1/10 | Keisti augaliniais riebalais |
Sviestas | 49% | 177°C | 1/9 | Saikingai |
Avokadų aliejus | 12% | 271°C | 1/12 | Gruzdinimui, kepimui. |
Saulėgrąžų aliejus (Nerafinuotas) | 10% | 107°C | 1/40 | Salotoms |
Saulėgrąžų aliejus (Rafinuotas) | 10% | 227°C | 1/40 | Kepimui |
Kokosų aliejus Ypač tyras (Extra virgin) | 92% | 177°C | nėra | Kosmetikai |
Ryžių sėlenų aliejus | 20% | 254°C | 1/21 | Gruzdinimui, kepimui |
Kukurūzų aliejus (Rafinuotas) | 13% | 236°C | 1/50 | Kepimui |
Alyvuogių aliejus Ypač tyras (Extra virgin) | 14% | 190°C | 1/13 | Salotoms |
Alyvuogių aliejus Ypač švelnus (Extra light) | 14% | 242°C | nėra | Gruzdinimui, kepimui |
Linų sėmenų aliejus (Nerafinuotas) | 11% | 107°C | 4/1 | Salotoms, Omega-3 šaltinis |
Ką reiškia užrašai stulpelyje PAVADINIMAS ?
Nerafinuotas – nevalytas. Paprastai tokiame aliejuje gausu naudingų medžiagų, bet jis netinkamas kepti, nes pradeda rūkti sąlyginiai žemoje temperatūroje.
Rafinuotas – valytas. Paprastai tokiame aliejuje mažiau naudingų medžiagų, bet jis tinka kepimui, nes pradeda rūkti aukštoje temperatūroje.
Ypač tyras (Extra virgin) – pirmo spaudimo, išgautas spaudus mechaniniu (ne cheminiu) būdu.
Ypač lengvas (Extra light) – išvalytas, todėl lengvesnio kvapo/skonio (alyvuogių) aliejus. Tinka kepimui, nes pradeda rūkti aukštoje temperatūroje.
Norėdami išrūšiuoti stulpelį pagal pavadinimus paspauskite “PAV.”.
Ką reiškia procentinės išraiškos stulpelyje SOČIŲJŲ RIEBALŲ RŪGŠČIŲ (%)?
Parodyta kokią riebalų dalį procentais sudaro sočiosios riebalų rūgštys. Dauguma mokslinių šaltinių rekomenduoja mažinti sočiųjų riebalų rūgščių suvartojimą, todėl maistinius riebalus reikėtų rinktis su mažesne procentine išraiška.
Norėdami išrūšiuoti stulpelį pagal procentines išraiškas paspauskite “SOČIŲJŲ RIEBALŲ RŪGŠČIŲ (%)”
Ką reiškia temperatūros laipsniai stulpelyje PRADEDA RŪKTI NUO (°C)?
Parodyta iki kokios temperatūros riebalai nerūksta t.y. yra tinkami vartoti, todėl maistinius riebalus kepimui ar gruzdinimui reikėtų rinktis su kuo aukštesniu rūkimo laipsniu (angl. smoking point)
Norėdami išrūšiuoti stulpelį pagal laipsnius paspauskite “PRADEDA RŪKTI NUO (°C)”
Ką reiškia santykis stulpelyje SANTYKIS OMEGA-3/ OMEGA-6?
Parodyta kokiu santykiu riebaluose pasiskirsto OMEGA-3 ir OMEGA-6 riebalų rūgštys. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojamas OMEGA-3 ir OMEGA-6 riebalų rūgščių optimalus santykis yra 1/2–1/5. Plačiau skaitykite čia
Norėdami išrūšiuoti stulpelį paspauskite “SANTYKIS OMEGA-3/OMEGA-6“
Paruošta pagal heart.org