Maistiniai riebalai būna gyvulinės (sviestas, taukai) ir augalinės (aliejai) kilmės.

Naudodami šią interaktyvią lentelę galite nesunkia pasirinkti riebalus tinkamus gruzdinimui, kepimui, arba salotoms.

Išmanųjį įrenginį nedideliu ekranu laikykite horizontaliai.

Pav.Sočiųjų
riebalų
rūgščių (%)
Pradeda
rūkti
nuo(°C)
Santykis:
omega-3/
omega-6
Vartoti:
Rapsų
aliejus
(Rafinuotas)
6%204°C1/2Kepimui
Kanapių
sėklų
aliejus
(Nerafinuotas)
9%165°C1/3Salotoms
Taukai44%190°C1/10Keisti augaliniais riebalais
Sviestas49%177°C1/9Saikingai
Avokadų
aliejus
12%271°C1/12Gruzdinimui,
kepimui.
Saulėgrąžų
aliejus
(Nerafinuotas)
10%107°C1/40Salotoms
Saulėgrąžų
aliejus
(Rafinuotas)
10%227°C1/40Kepimui
Kokosų
aliejus
Ypač tyras
(Extra virgin)
92%177°CnėraKosmetikai
Ryžių
sėlenų
aliejus
20%254°C1/21Gruzdinimui,
kepimui
Kukurūzų
aliejus
(Rafinuotas)
13%236°C1/50Kepimui
Alyvuogių
aliejus
Ypač tyras
(Extra virgin)
14%190°C1/13Salotoms
Alyvuogių
aliejus
Ypač švelnus
(Extra light)
14%242°CnėraGruzdinimui,
kepimui
Linų
sėmenų
aliejus
(Nerafinuotas)
11%107°C4/1Salotoms,
Omega-3
šaltinis

Ką reiškia užrašai stulpelyje PAVADINIMAS ?

Nerafinuotas – nevalytas. Paprastai tokiame aliejuje gausu naudingų medžiagų, bet jis netinkamas kepti, nes pradeda rūkti sąlyginiai žemoje temperatūroje.

Rafinuotas – valytas. Paprastai tokiame aliejuje mažiau naudingų medžiagų, bet jis tinka kepimui, nes pradeda rūkti aukštoje temperatūroje.

Ypač tyras (Extra virgin) – pirmo spaudimo, išgautas spaudus mechaniniu (ne cheminiu) būdu.

Ypač lengvas (Extra light) – išvalytas, todėl lengvesnio kvapo/skonio (alyvuogių) aliejus. Tinka kepimui, nes pradeda rūkti aukštoje temperatūroje.

Norėdami išrūšiuoti stulpelį pagal pavadinimus paspauskite “PAV.”.

Ką reiškia procentinės išraiškos stulpelyje SOČIŲJŲ RIEBALŲ RŪGŠČIŲ (%)?

Parodyta kokią riebalų dalį procentais sudaro sočiosios riebalų rūgštys. Dauguma mokslinių šaltinių rekomenduoja mažinti sočiųjų riebalų rūgščių suvartojimą, todėl maistinius riebalus reikėtų rinktis su mažesne procentine išraiška.

Norėdami išrūšiuoti stulpelį pagal procentines išraiškas paspauskite “SOČIŲJŲ RIEBALŲ RŪGŠČIŲ (%)”

Ką reiškia temperatūros laipsniai stulpelyje PRADEDA RŪKTI NUO (°C)?

Parodyta iki kokios temperatūros riebalai nerūksta t.y. yra tinkami vartoti, todėl maistinius riebalus kepimui ar gruzdinimui reikėtų rinktis su kuo aukštesniu rūkimo laipsniu (angl. smoking point)

Norėdami išrūšiuoti stulpelį pagal laipsnius paspauskite “PRADEDA RŪKTI NUO (°C)”

Ką reiškia santykis stulpelyje SANTYKIS OMEGA-3/ OMEGA-6?

Parodyta kokiu santykiu riebaluose  pasiskirsto OMEGA-3 ir OMEGA-6 riebalų rūgštys. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojamas OMEGA-3 ir OMEGA-6 riebalų rūgščių optimalus santykis yra 1/2–1/5. Plačiau skaitykite čia

Norėdami išrūšiuoti stulpelį paspauskite “SANTYKIS OMEGA-3/OMEGA-6

Paruošta pagal heart.org

Grįžti: VISI PRODUKTŲ TYRIMAI

image