Sočiosios riebalų rūgštys
Nedidelis riebalų kiekis yra būtinas mūsų organizmui ne tik kaip energijos šaltinis – jie padeda įsisavinti riebaluose tirpstančius vitaminus (A, D, E, K) bei yra kai kurių biologiškai aktyvių medžiagų šaltiniai.
Deja, kai kurie riebalai savyje turi daug sočiųjų riebalų rūgščių, kurių dažnas vartojimas yra viena iš pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo priežasčių. Sotieji riebalai padidina kraujyje mažo tankio lipoproteinų (į kurių sudėtį įeina ,,blogasis“ cholesterolis, kuris dalyvauja aterosklerozės vystymosi procese) kiekį, todėl gausus sočiųjų riebalų rūgščių vartojimas padidina riziką sirgti lėtinėmis ligomis, ypač vainikinių širdies kraujagyslių ligomis, didėja nutukimo rizika. Nutukimas padidina ne tik širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo riziką, bet ir vėžio ir antrojo tipo diabeto išsivystymo riziką.
Lietuvos gyventojai riebalinės kilmės kalorijų, gaunamų iš sočiųjų riebalų rūgščių, suvartoja ženkliai per daug.
Kad vartotojai galėtų kontroliuoti sočiųjų riebalų rūgščių suvartojimą – nuo šių metų visi įpakuoti produktai maistingumo lentelėje turės nurodyti kiek produkte yra riebalų ir tame tarpe sočiųjų riebalų rūgščių.
- Europos sąjungos reglamentas Nr. 1169/2011 – sočiųjų riebalų rūgščių rekomenduoja suvartoti ne daugiau nei 20g/per parą.
- Amerikos širdies asociacija – sočiųjų riebalų rūgščių rekomenduoja suvartoti ne daugiau nei 12g/per parą.
- Maisto standartų agentūra rekomenduoja nesirinkti produktų, kurių sudėtyje sočiųjų riebalų rūgščių yra daugiau nei 5g/100g.
Remdamiesi maistingumo informacija, mes išvardinsime dažniausiai lietuvių šaldytuvuose tiksinčių sočiųjų riebalų bombų dešimtuką.