Mūsų tikslas – atrinkti visų kategorijų sveikiausius produktus, kurių galima įsigyti Lietuvos prekybos tinkluose.

Visi patalpinti maisto produktai ir gėrimai yra įvertinti pagal maisto produktų ar gėrimų vertinimo kriterijus, kurie sudaryti remiantis šiaurės šalių regiono mitybos rekomendacijomis „Norden“Didžiosios Britanijos maisto standartų agentūros produktų ženklinimo kriterijais bei Europos parlamento ir tarybos reglamentais, ir atrinkti iš visų rinkoje parduodamų savo kategorijos produktų, kurie be to savo sudėtyje neturi pridėtų vengtinų ar kitose šalyse uždraustų E maisto priedų (tokių kaip konservantai, sintetiniai dažikliai, skonio stiprikliai, saldikliai ir t.t.).

 

IMG_3742

Vertinimo kriterijai produktams sudaryti remiantis šiais šaltiniais 

Sudėtis:

  • 5 žvaigždutėmis (★★★★★) vertinami visi produktai, kurie sudėtyje naudoja tik natūralias sudedamąsias dalis bei natūralius raugus ar bakterijas (3,4);
  • 4 žvaigždutėmis (★★★★) vertinami visi produktai, kurie sudėtyje naudoja tik natūralias sudedamąsias dalis, jų ruošinius ar ekstraktus bei natūralius raugus ar bakterijas (3,4);
  • 3 žvaigždutėmis (★★★) vertinami visi produktai, kurie sudėtyje naudoja tik natūralias sudedamąsias dalis, jų ruošinius ar ekstraktus bei natūralius raugus ar bakterijas. Taip pat natūralius riebalus, cukrus (laktozę, gliukozę, fruktozę, sacharozę, dekstrozę) ar natūralius saldinamuosius produktus (medų, sirupą ir pan.) bei druską (3,4);
  • 2 žvaigždutėmis (★★) vertinami visi produktai, kurie sudėtyje naudoja tik natūralias sudedamąsias dalis bei natūralius maisto priedus, skirtus produkto konsistencijai pakeisti (pvz. krakmolas, pridėtinės mielės ar pan.) bei natūralius riebalus, cukrus (laktozę, gliukozę, fruktozę, sacharozę, dekstrozę) bei natūralius saldinamuosius produktus (vaisius, medų, sirupą ir pan.) bei druską (3,4);
  • produktai naudojantys maisto priedus E šiuo metu nevertinami.

Riebalai:

  • 5 žvaigždutėmis (★★★★★) – kai riebalų maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 0,5g (3);
  • 4 žvaigždutėmis (★★★★) – kai riebalų maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 3g (2,3);
  • 3 žvaigždutėmis (★★★) – kai riebalų maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 10g (1);
  • 2 žvaigždutėmis (★★) – kai riebalų maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 17,5g (1);
  • 1 žvaigždute (★) – kai riebalų maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 21g (2);
  • 0 žveigždučių (0) – kai riebalų maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 41g (1);
  • kai riebalų maisto produktuose: 100g/ml produkto yra daugiau nei 41g, tokie produktai šiame projekte nevertinami.

Sočiosios riebalų rūgštys (Soč.R.R.):

  • 5 žvaigždutėmis (★★★★★) – kai sočiųjų riebalų rūgščių maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 0,1g (3);
  • 4 žvaigždutėmis (★★★★) – kai sočiųjų riebalų rūgščių maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 1,5g (2,3);
  • 3 žvaigždutėmis (★★★) – kai sočiųjų riebalų rūgščių maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 3,5g (1);
  • 2 žvaigždutėmis (★★) – kai sočiųjų riebalų rūgščių maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 6g(1,2);
  • 1 žvaigždute (★) – kai sočiųjų riebalų rūgščių maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 7g (1);
  • 0 žveigždučių (0) – kai sočiųjų riebalų rūgščių maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 13,7g (1);
  • kai sočiųjų riebalų rūgščių maisto produktuose: 100g/ml produkto yra daugiau nei 13,7g, tokie produktai šiame projekte nevertinami.

Cukrūs:

  • 5 žvaigždutėmis (★★★★★) – kai cukrų maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 0,5g (3);
  • 4 žvaigždutėmis (★★★★) – kai cukrų maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 5g (2,3);
  • 3 žvaigždutėmis (★★★) – kai cukrų maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 7g (1);
  • 2 žvaigždutėmis (★★) – kai cukrų maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 9g (1);
  • 1 žvaigždute (★) – kai cukrų maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 10g (1);
  • 0 žveigždučių (0) – kai cukrų maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 15g (2);
  • kai cukrų maisto produktuose: 100g/ml produkto yra daugiau nei 15g (2), tokie produktai šiame projekte nevertinami.

Druska:

  • 5 žvaigždutėmis (★★★★★) –  kai druskos maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 0,12g (3);
  • 4 žvaigždutėmis (★★★★) – kai druskos maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 0,3g (2,3);
  • 3 žvaigždutėmis (★★★) – kai druskos maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 1g (1);
  • 2 žvaigždutėmis (★★) – kai druskos maisto produktuose: 100g/ml produkto yra ne daugiau nei 1,8g (2);
  • 1 žvaigždute (★) – kai druskos maisto produktuose: 100g/ml produkto  yra ne daugiau nei 2,5g (1);
  • 0 žveigždučių (0) – kai druskos maisto produktuose: 100g/ml produkto  yra ne daugiau nei 3g (1);
  • kai druskos maisto produktuose: 100g/ml produkto yra daugiau nei 2,4g, tokie produktai šiame projekte nevertinami.

Eko/Bio:

  • 5 žvaigždutėmis (★★★★★) vertinami sertifikuoti ekologinių/biodinaminių ūkių produktai (5);
  • 4 žvaigždutėmis (★★★★) vertinami produktai, naudojantys sertifikuotas ekologiškas sudedamąsias dalis (5);
  • 3 žvaigždutėmis (★★★) vertinami visi produktai.

Naudingų medžiagų natūralus šaltinis:

  • 5 žvaigždutėmis (★★★★★) vertinami visi produktai, kurie pagal reglamentą (3) yra ištyrę ir ant pakuotės yra nurodę, kad produktas yra bent vieno mineralo ar vitamino natūralus šaltinis;
  • 4 žvaigždutėmis (★★★★) vertinami visi produktai, kurie pagal reglamentą (3) yra ištyrę ir ant pakuotės yra nurodę, kad produktas yra skaidulinių medžiagų šaltinis, baltymų šaltinis;
  • 3 žvaigždutėmis (★★★) vertinami visi produktai, kurie ant pakuotės nurodę maistingumo informaciją pagal reglamentą (3);
  • produktai ant pakuotės nenurodę maistingumo informacijos šiame projekte neviešinami.

Vertinami produktai: *apdoroti (kepti, virti, šaldyti, rauginti, fermentuoti ir pan.) ir supakuoti maisto produktai.
Nevertinami produktai: Sėklos, grūdai, riešutai, džiovinti vaisiai ir daržovės bei iš jų pagaminti produktai.
Neviešinami produktai: savo sudėtyje turintys perdirbtų/hidrintų/transriebalų, GMO, modifikuotų produktų, kuriuose naudojamas per didelis kiekis cukrų, druskų, riebalų/sočiųjų riebalų rūgščių.

Vertinimo kriterijai gėrimams