Kas yra cukrus ir kokios jo rūšys?

Vaisiuose, uogose, daržovėse, piene natūraliai yra cukrų. Pieno cukrus vadinamas laktoze, vynuogių cukrus – gliukoze (arba angliškai dekstroze), vaisiuose esantis cukrus – fruktoze.
Baltasis cukrus, vadinamas sacharoze. Tai cheminis gliukozės ir fruktozės mišinys.
Rudasis cukrus savo chemine sandara beveik nesiskiria nuo baltojo. Nėra tyrimų įrodančių, kad jis sveikesnis ar maistingesnis. Skoninės savybės šiek tiek gali skirtis, nes rudajame cukruje yra palikta melasa. Tuo tarpu gryninant baltąjį cukrų melasa yra pašalinama. Melasoje yra randama šiek tiek naudingų mineralų (kalcio, magnio, geležies). Tačiau jų kiekiai tokie maži, kad sveikatai jokios įtakos neturi. Dažnai rudasis cukrus tėra nudažytas baltasis cukrus.

Kokia yra saugi cukraus norma produktuose?

Remiantis Europos sąjungos reglamentu teiginį, kad produkte yra mažai cukrų leidžiama rašyti, jei kieto 100g.produkto yra ne daugiau kaip 5g. arba skysto 100ml produkto yra ne daugiau kaip 2,5g cukrų. Galima daryti prielaidą, kad produkte toks kiekis cukrų yra visiškai saugus.
Dažnai vartotojai yra suklaidinami, nes  nurodomas cukrų kiekis tik tam tikroje normoje, pvz. 30g.
Kukurūzų sirupas, invertuotas sirupas, maltodekstrinas, gliukozės – fruktozės sirupas, maltozė, sacharozė,  rudasis cukrus, medus, agavų sirupas, melasos sirupas, džemas, sulčių koncentratas – jei perskaitėte šiuos pavadinimus etiketėje, būkite tikri, kad produkte yra papildomai  pridėta cukraus.

Patarimai kaip mažinti cukraus vartojimą:

• Baltas cukrus, rudas cukrus, sirupai, medus, vaisių tyrės iš esmės yra tas pats cukrus.
• Jei dėjote į kavą 1 šaukštelį cukraus, nuo šiol dėkite pusę – skonio receptoriai prisitaikys ir netrukus nebejausite skirtumo.
• Nebevartokite saldintų gėrimų, vietoj jų rinkitės vandenį.
• Geriau vartokite vaisius, o ne jų sultis.
• Košes ar sausus pusryčius saldinkite šviežiais ar džiovintais vaisiais, o ne cukrumi.
• Jei kepate labai saldžius produktus, pavyzdžiui šokoladinį keksą ar kitą produktą, kuris turi būti saldus, sumažinkite cukraus kiekį 1/3. Skirtumo net nepastebėsite.
• Jei vartojate daug cukraus, daug sportuokite.
• Nepirkite produktų kuriuose pridėtas didelis kiekis cukrų.